Polski Fiat 126

az autót egy öreg bácsitól vettük itt lakik a házunkban nem akarta eladni de muszáj volt neki mert az orvos bevonat a jogsiját! 
És eladta nekünk mert jól ismeret minket és trudta hogy jó gazdája leszünk a kis mukikának (ahogy ők hívták) :)
Állapota szinte hibátlan rozsda nincs rajta egy szem se ami a legfontosabb! Még az eredeti Stomil gumik vannak rajta aránylad jó állapotban! Motorja hibátla kitakarítani és kész! Műszaki még van rajta egy év kb! Az autó 32 éves! 
megvétel utáni első kilométer! Na ez az a szörnyű ülés kárpi! Belseje itt már kárpit nélkül! Motortér szinte hibátlan festeni nem kell semmit csak tisztogatni! A stomil gumik dísztárcs le lesz véve csak még nem volt idő rá! :D garázsba be!! :D

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Garázsolás és "modernizálás"

Már elég rég írtam blogot a kis autóról pedig egy pár dolog történt vele a legutóbbi bejegyzés óta. 
Először is a fékmunkahengerekkel való hatlmas szívás ami egy több hétig tartó tortúra volt mire sikerült kicserlni! Nem a szétszedéssel vagy az összerakással volt a gond mert az 3 csavar :D Hanem az alkatrész beszerzés! 
1. próbálkozás: Báró ker Budapest kinéztem nagyon nem is drága! Apum elhozta Pestről semmi posta nem kellett. Dirket szóltam elsőt kérjen emelje ki nagyon hogy elsőt adjon! Hát a hatlmas hozzá értésnek és szaktudásnak köszönhetően ezt a Báró ker eladójának nem sikerült pedig a kivett régi darab is ott lett neki adva hogy "ILYET KÉREK!!!!" de nem sikerült. Mindegy vissza vitte vissza adták a pénzt.
2. próbálkozás: A nagy Bárdi autóalkatrész! Ismerősön keresztül 50%os kedvezménnyel nevetséges áron sikerült hozzá jutni a márkás Cifam munkahengerekhez viszont itt se sikerült elsőt adni. És mondták hogy más nincs is! 
3.sikeres próbálkozás : Lavina autónál sikerült jó minőségű és szintén egy 40%os kedvezménnyel hozzá jutni a már jó fékmunkahengerkhez! :D  
A roppant nehéz beszerelés megtörtént le lett légtelenítve és kész is valamivel jobban fognak a fékek de ami miatt a csere volt hogy már eresztették az olajat és kicsit fogtak is! 

A másik pedig , hogy a retro kis magnó 30 év szolgálat után megadta magát és cserére szorult! :( És hát kapott egy ultra modern több SD kártyát és USBt , CDt olvasó hifit szóval egy Sonyi kazettás magnót ami szerintem még mindig abszolút korhű az autóban. 

A kis öreg pedig ennyit megérdemelem hogy szőnyegen álljon ha már ugyís többet áll mint megy! A képeken kicsinek tűnő garázs valójában kicsi egy kispolszkinak való körübelül, viszont 7 méter hosszú! Ez hely pedig még nincs kihasználva ezért rengeteg sok ötlelet van már ami megvolsításra vár. Természetesn csak kispolszkis dolgokbol pl. kanapé , fotel! 

Szóval ezeket kapta a 34. szülinapjára a kis öreg amit május 28.-án tölt! 

Zama @ . 6 fotó . 2 komment

Egy kis szépülés és egy kis kirándulás

Egy nagyon kis apró szépség hibát javítottunk ki nem mintha olyan nagy probléma lenne de szúrta a szemem :D És egy kis kirándulás képei igaz kicsit hamarabb kellett volna fotózkodni mikor még vannak a fákon levelek de ígyis elég jó képek lettek szerintem.
Zama @ . 13 fotó . 2 komment

Kész lett!

Hát végül nem olyan lett az asztalka mint ahogy az előzö blogba leírtam és a képeken van hanem sokkal szebb. Mivel a teteje kapot egy szép füst üveget ami rá lett ragasztva a belsejébe pedig egy ledes lámpát és a lyukakon nagyon jól kiszűrődik a fény és nagyon jól néz ki! Szerintem. De dontse el magának mindenki. KÉPEK! 
Zama @ . 5 fotó . Szólj hozzá!

Kis asztal

Egy kis kreatívkodásba fogtam! Sikerült elintézni a garázst hogy a nevemre kerüljön az előző tulaj kipakolt így hát felszabadult a nagy hely. Hát persze hogy be kell rendezni!! Mivel? Persze hogy Kispolszki alktrészből készült bútorból :) Így hát neki is fogtam az elsőnek ami egy kis asztalka lesz polski motor blokkból (mert egy egész motort nincs szivem feláldozni ilyenre) Tehát minden cucc adott elképzelés a következő: Lepucolni lecsiszolni matt feketére lefújni es a képeken pedig a kinézet meg fél kész állapotban! Ha kész lesz jönnek a képek :)
Zama @ . 4 fotó . Szólj hozzá!

2 dolog hiánya miatt ez lett! :(

Az autót levittük az a autóklubbhoz és ahogy meglátták rögtön megijedt minden ott dolgozó hiszen mi jöttünk vele és nem az előző tulaj a kis öreg bácsi! Miután tisztáztuk a dolgokat hogy csak  megvettünk az autót és a bácsi jól van közöltük mik a szándékaink az autóval rögtön elkezdték nézegetni az autót de nem is olyan sokaig hiszen már jol ismerték! Aztán mondták hogy van még bőven tisztogatni valo az autón de végülis nem is ugy vittem oda hogy OT képes kinézetbe mert kicsit piszkos volt meg stb! De végül eléggé egyhangú családi döntés után a 80ezer forintos vizsga díjra jelenleg nem volt keret így meg ott voltunk gyorsan át is gurítottuk műszakin de az se volt könnyű :D Így hát az a pénz és az idő amit rákellett volna még fordítani az autóra hiányzott de nem várjuk meg a két évet hogy leteljen szépen lassan haladgatunk és megprópáljuk ismét! :) Addig is szépülünk tisztulunk javulunk!! :)  
Zama @ . 2 fotó . 10 komment

Hatalmas öröm!!!

Kicsi munka és bánom hogy még csak most csináltam meg a szelep hézag állítást és a gyertya cserét!  Természetesen furcsaságban nem volt hiány! Az első rögtön a gyertya közötti hézag ami fele volt a gyári értéknek! :D A másik pedig nem a fele de majdnem a szelepek is ilyen szarul voltak beállítva! Tehát gyertya csere és hézag állítás után természetesen kipróbáltuk rögötn az autót és rögtön érezhető volt hogy sokkal de sokkal jobban húz mind eddig!! Aminek nagyon örülök! :)  
Zama @ . 3 fotó . Szólj hozzá!

Szerelés nélküli javulás!!

Mint írtam a talin voltak problémák. Először is eltort az ékszíj tárcsát tartó egyik csavar! Kicseréltem nem volt egy nagy meló! A másik pedig a km spirál amibe már beltörődtem hogy cserélni kell meg elkezdtem keresni is de hála az égnek csak valami "érintkezési" probléma volt mert óránál szétszedtem kihuztam a "belét" láttam hogy nincs elszakadva de gondoltam majd aknárol szédszetem alurol is lehet ott a baj! De nem!! :) Össze raktam, szép vasárnapi napos idő volt így elővettük a kocsit elmentünk vele kocsikázni és el is felejtettük nézni az órát egyszer csak oda kapom a fejem és szépen működik a km óra és a km számláló is!! Szerencsére!! Így hát ujra hiba mentes a kis kocsi :)  
Zama @ . 3 fotó . 2 komment

Hiba nélkül nincs tali!

Csütörtökre kész lett a fényező az elejével szerencsére és szép autóval tudtunk menni a talira! Előző nap szépen lemostuk belsejét nagy nyomású levegővel kifújattuk majd kiporszívóztuk és persze bepakoltam a szükséges életmentő felszerelést az útra! Szombat reggel 6:30kor indultunk Egerből a cél pedig Salgótarján volt. Az oda úton semmi probléma nem volt az autó még mindig kicsit lusta hiszen a 34 év alatt nem nagyon lépték vele túl a bűvős 50est ezért  mi se nagyon mentünk vele kényelmes 70es tempó volt! 8 órakor értünk a szállásra lepakoltunk majd a csapattal indultunk a Somoskői Várhoz majd ebéd és utána egy kis felvonulást követően meg néztük Salgótarjánba meg néztünk egy bánya múzeumot. Nap végén mikor már csak a hotelhez kellett volna felérni egyszer csak elkezdett füstölni az autó és az emelkedő kellős közepén kellett megállni és megnézni hogy mi történt. Szerencsére semmi különös csak a szelep sapka esett le vissza raktam és mehet tovább csak olajos lett megint minden :P Másnap reggeli után Hollóköre indultunk  ami szitén egy kissé problémás út volt mert elkezdett az autó nagyon csúnyán járni de a hűtéssel nem volt semmi nem füstölt csak csúnya hangja volt nagyon. :( Meg álltunk aztán azt mondták hogy biztos a ventillátor beleér a burkolatba ami lehet nem bírja ki egerig de amig megy addig menjünk vele! Így is tettünk majd mégegyszer megálltúnk azért mert valaki lemaradt és ez volt a szerencse mert engem zavart a probléma és persze megint hátra mentem elkezdtem hallgatózni és figyelni mi lehet a baj. És észre is vettem hogy elég furcsán forgog az ékszíj mintha laza lenne leállítottam és megláttam hogy az ékszíjtárcsát tartó csavar eltört. Szerencsére ez egy helyben ideiglenesen orvosolható probléma volt és Egerig probléma se volt vele nagyon jól ment a kis autó!
A találkozón persze nagyon jól éreztünk magunkat az időjárás lehett volna kicsit jobb is de jó volt ez így úgy se láttot ennyi esőt az autó az elmúlt 30 évben :D  Ahogy haza értünk rögtön kapott egy alapos külső belső takarítást és megint csillog :)
Zama @ . 8 fotó . 5 komment

Felni pipa

Szombaton végre kész lettek a felnik és 2 és fél hét felbakolt állapot után végre kerékre került az autó. Időm nem volt sokat foglalkozni vele mert már ma vittük is a fényezőhöz az elejével. Annyi időm volt ami fontos volt és kicsit idő igényes de, abból a szempontból hogy aknára állni meg stb kinlódás. Egy rugalmas persely csere a váltó olyan mint az új hála az égnek és aluról egy kis tisztogatás. :) A felni színe szerintem jó lett és szép munka (képek). A csavarok egyenlőre ezüstök de majd galvanizáltatva lesznek csak még nem volt idő. 
Zama @ . 6 fotó . 4 komment

Egy kis akadály!

Csütörtök délután hívott a homokszóró hogy vigyük a felniket hozzá és szombatra kész is lesz. Nagyon örültem neki csak egy gond volt hogy az autón voltak és gumival együtt! :D Tehát gyorsan lekellett kapni utána elvinni gumishoz és kérte a homokszóró hogy mossam is le nagyjából. Majd  pénteken érkezett a telefon hogy gond van. :( Egyszerűen bármilyen magas nyomásra veszi fel a szórót nem hozza le a gyári fényezést. :D Így hát szombat reggel hatalmas rohanásba kezdtünk mert kromofágot kellett vinni a mesternek. De a régi kromofág ami igazán jó már nem engedik a forgalmazását! :D Így hát bekellett érni azzal amit tudunk venni! Ez  azt jelenti csúszúnk megint az  idővel mert a fényezőhöz csak a jövő hét második felében tudjuk vinni a felniket aztán az elejét meg kitudja mikor!? :P
Zama @ . 7 fotó . 8 komment